top of page

Denk-en zoekspelletjes

 

1) Speelgoed op naam apporteren

Start met twee favoriete speeltjes en leer je hond om ze te gaan ophalen op naam, als je ze weggooit. Oefen dit in een kamer waarin er geen ander speelgoed ligt.  Als je hond geen goede apporteerder is gebruik dan je stem, een trekspelletje of snoepjes om hem te belonen.
Eens hij de naam kent van de twee speelgoedjes leg je ze allebei op de grond en vraag je om ze een voor een te halen. Beloon correcte keuzes met zijn favoriete beloning en door het spel verder te zetten. Beantwoord foute keuzes door het verzoek te herhalen en hem eventueel in de richting van het juiste stuk speelgoed te leiden als hij echt hulp nodig heeft. Deze vorm van hersenwerk is heel erg inspannend, dus bouw de woordenschat geleidelijk aan op. Als je hond de namen kent van twee speelgoedjes, kan je beginnen met drie.

Een andere manier om te beginnen is om een ​​stuk speelgoed te nemen, het te benoemen en dan de hond uit te dagen om het te pakken. Beloon je hond voor het grijpen van het speelgoed.
Laten we zeggen dat het een rubberen speeltje is genaamd Bal. Houd het rubberen speeltje  in de ene hand en zeg 'Bal': laat uw hond de Bal vastnemen en beloon dit. Herhaal dit 20 of 30 maal. Stel vervolgens Bal op naast een heel ander speeltje van gelijke waarde, zoals bijvoorbeeld een touwspeeltje genaamd Touw. Zeg 'Bal' tegen je hond en als je hond het juiste speelgoed selecteert geef je een beloning. Als je hond Bal niet selecteert, maar wel het touw, dan plaats je het touw terug naast Bal. Zeg opnieuw 'Bal' en laat je hond kiezen. Zodra je hond consequent is in het selecteren van Bal leg je het naast nog een ander stuk speelgoed. Herhaal de stappen tot je hond altijd Bal kiest boven andere speelgoed van gelijke waarde.

Zodra je hond succesvol  is, begint het hele proces opnieuw met een ander speelgoed, zoals bijvoorbeeld het trektouw Touw genaamd. Houd Touw omhoog en zeg 'Touw',  laat je hond het touw pakken en geef een beloning. Herhaal dit 20-30 keer. Plaats vervolgens Touw naast een ander speeltje (maar niet het eerste speelgoed, Bal), zeg 'Touw' en beloon alleen als je hond Touw selecteert. Zeg niets als hij voor het andere speelgoed kiest, maar leg Touw weer naast het stuk speelgoed en probeer het opnieuw. Blijf dit herhalen tot je evenveel succes hebt met Touw als met Bal.

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je  hond de namen kent van deze twee stukken speelgoed, is het tijd voor een test. Plaats Touw en Bal naast elkaar en vraag om Bal. Beloon alleen als je hond Bal kiest. Blijf proberen tot je hond een paar keer succesvol is, dan overschakelen naar vragen voor Touw. Als deze twee dingen lukken ben je klaar om de test verder te zetten door het toevoegen van meer naamloos speelgoed. Kijk of je hond uit een kleine stapel speelgoed Touw of Bal kan selecteren.

 

2) Het bekertjesspel

 Laat je hond zitten, en laat hem zien dat je je een stuk van zijn brokken verbergt onder een bekertje op de vloer. Zeg hem om "het" te pakken, en als hij met zijn neus of snuit het bekertje aanstoot, laat je hem eten van de brokjes die onder het bekertje liggen.
Als je hond dit goed onder de knie heeft is hij klaar voor het bekertjesspel. Wrijf brokjes op je vingers en langs de binnenkant van de drie mokken opgesteld in een rij, zodat de geur van de brokken overal is. Het gaat namelijk om een visueel spel en we willen niet dat de hodn ons bedriegt met zijn getalenteerde neus! Laat hem zien dat je een stukje van de brokken gaat verbergen onder een van de mokken. Zeg hem om "het" te pakken en geef hem de brokken als hij de juiste keuze maakt, ongeacht hoe lang het duurt en ongeacht hoeveel fouten hij maakt. Doe dit vele malen, verstop telkens brokken onder elk van de drie mokken, één tegelijk.
Als hij goed is in deze stap, schuif je het bekertje waaronder de brokjes liggen naar een andere plek en geef je weer het commando om het te pakken.  Dit is vrij zwaar,en niet alle honden kunnen dit doen. Als je hond het schuiven van het bekertje onder de knie heeft, probeer je om twee bekertjes met elkaar van plaats te laten wisselen door ze te schuiven.
Let op: dit spelletje is bijzonder uitdagend, dus ga stap voor stap te werk en overhaast niets.


3) Schattenjacht

Laat je hond zijn neus gebruiken om een verstopte schat te vinden. Dit is een fantastische manier om zijn hersenen te stimuleren en om hem te leren om al zijn zintuigen te gebruiken.
Om te beginnen zorg je voor een set-up die gericht is op succes zodat je hond het spel begrijpt en niet ontmoedigd raakt. Begin dus met iets simpels. Zet je hond in zit en geef het commando blijf. Ondertussen verstop je een snoepje of een favoriet speelgoedje op een makkelijke plaats. Je hond mag zelfs zien dat je iets aan het verstoppen bent. Daarna geef je het verbale commando om het speelgoed of snoepje te zoeken. Beloon je hond uitgebreid als hij de verborgen schat heeft gevonden.
Zodra je hond het spelletje snapt, kan je de moeilijkheidsgraad verhogen. Verstop het snoep of speelgoed in een andere kamer of een andere plaats waar andere geuren de snoep of het speelgoed maskeren, zoals de bodem van een wasmand of onder een eetbord.
Je kan het spel ook heel moeilijk maken door kartonnen dozen te gebruiken. Zet 10-20 kartonnen dozen van verschillend formaat op de grond. Zonder dat je hond het ziet, verstop je de schat in één van de dozen. Laat je hond alle dozen onderzoeken en geef hem een superbeloning als hij de juiste doos aanwijst.
 

4) Snoep aannemen of weigeren op commando

Doel: De hond aanleren om een snoepje aan te nemen of te weigeren op commando.

Bied een snoepje aan en click en beloon net op het moment dat de hond het snoepje wil aannemen. Omdat dit gedrag waarschijnlijk bijna onmiddellijk voorspelbaar zal worden introduceer je het commando “Pak het maar” terwijl je het snoepje aangeeft. Click op het moment dat de hond het snoepje aanraakt om het te pakken.
Bied nu een snoepje aan in een lichtjes gesloten vuist. Laat de hond het snoepje niet nemen. De hond zal waarschijnlijk proberen om te knabbelen, te likken of zal met zijn neus tegen je hand duwen. Zo gauw hij daarmee stopt click je , zeg je “Pak het maar” en geef je het snoepje
Ga door tot de hond telkens rustig afwacht elke keer een snoepje wordt aangeboden.
Introduceer nu het commando ‘niet” terwijl je een snoepje in je gesloten vuist neemt. Wacht even, click en zeg “Pak het maar” en geef het snoepje.
Doe je hand steeds een beetje verder open , telkens gevolgd door 'Niet' en na het wachten click je weer, zeg je "Pak het maar" en geef je het snoepje.
In een volgende stap stop je met clicken. Het commando “Pak het maar” vervangt nu de click en stopt het gedrag (wachten)

Als je hond deze methode van “Niet” doorheeft kan je je repertoire uitbreiden door variaties zoals het snoepje op de grond gooien (zodat je er snel kan opstaan met je voet indien nodig)


5) Verstoppertje spelen

Dit kan je met twee personen spelen of met slechts één persoon.
Ben je alleen , geef je hond dan het commando 'zit' en 'blijf'. Toon je hond dat je het lievelingsspeeltje van hem hebt of een snoepje. Ondertussen ga je jezelf ergens verstoppen. Kies eerst een schuilplaats die de hond gemakkelijk kan vinden. Roep vervolgens het commando "vind" . Je moet je dan niet bewegen tot de hond je aanraakt bij het vinden. Als de hond je gevonden heeft beloon je met het speeltje of  het snoepje.
 Ben je met twee, dan  verstopt een van jullie zich, nadat hij eerst heeft getoond dat hij het lievelingsspeeltje van de hond of een snoepje bij zich heeft.  Moedig je hond aan om de persoon terug te vinden die het speeltje of het snoepje als beloning kan geven en gebruik het commando "vind". Na een tijdje kan je het spel moeilijker maken: leid je hond af terwijl de andere speler zich verbergt, gebruik verschillende schuilplaatsen, verplaats je of gooi een deken of zeildoek over je heen.


 6) Snoepjes uit het gras halen

Neem een handvol kleine maar sterk ruikende snoepjes en houd ze vlak voor de neus van je hond. Als je de aandacht van je hond hebt, laat je de snoepjes vallen in het gras. Help je hond niet door de snoepjes aan te wijzen, maar laat hem zijn neus gebruiken om de beloning te vinden. Als je hond niet alle snoepjes vindt is dat niet zo erg.  Van het moment dat je hond doorheeft dat er interessante dingen om te eten in het gras liggen begin je de snoepjes wat verder uit elkaar te gooien. Maak het spelletje pas moeilijker nadat je hond ermee vertrouwd is.
Hier kan je nu een commando aan gaan koppelen, bijvoorbeeld het commando "zoek". Je geeft dit commando op het moment dat je je hond loslaat om de snoepjes in het gras te zoeken.  Vanaf het moment dat je hond het commando "zoek" associeert met het spelletje van snoepjes zoeken in het gras, kan je het ook op andere manieren gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld snoepjes in het gazon verstoppen terwijl je hond binnen wacht  , waarna je hem het commando "zoek" geeft, waardoor de hond weet dat er een spelletje zal volgen waarbij hij snoepjes moet vinden in het gras. 


7) Snoepjes in huis zoeken

 Geef je hond het commando "blijf" en laat hem een snoepje of koekje zien. Dit snoepje of koekje leg je daarna duidelijk onder een kussen of achter een stoel. Ga terug naar je hond en geef hem het commando "zoek". Probeer daarna om de moeilijkheidsgraad te verhogen: doe alsof je het snoepje op een aantal plaatsen in de kamer verbergt of maak het spel moeilijker door het over een aantal kamers te  doen en de hond buiten de kamer te houden terwijl je het snoepje verbergt.

8 )  Koud of warm

Dit spelletje volgt de basis van clickertraining om je hond een nieuw gedrag aan te leren. Het enige dat je hoeft te doen is op de  bank zitten,  "koud" of "warm" zeggen en snoepjes gooien. Denk aan iets waarvan je wilt dat je hond het uitvoert : bijvoorbeeld een doos besnuffelen. Ga zitten met je zakje met beloningssnoepjes en elke keer dat de hond een beweging maakt in de richting van de doos zeg je -met een enthousiaste stem- "warm" en je gooit een snoepje in de richting van je hond. Als de hond verder weg beweegt van het gekozen doel zeg je stilletjes "koud". Als de hond hierna weer een beweging in de richting van de doos maakt zeg je opnieuw op enthousiaste toon "warm" en je werpt hem een snoepje toe.  Met dit spelletje kan je elk soort gedrag dat je wilt zien vormen.

9) Verloren voorwerpen terugvinden

Laat tijdens het wandelen stiekem een voorwerp vallen dat je vast hield of in je zak had.  Wandel tien tot vijftien passen verder ,  stop dan en vraag de hond:  “Waar is het? Kun je me helpen? VIND!"
Loop vervolgens terug naar de plek waar je het voorwerp hebt laten vallen.  Moedig de hond aan om met zijn neus langs de grond te snuffelen door met je vinger naar de grond te wijzen en geef hem het commando "vind".  Geef je hond hierbij de kans om zelf het voorwerp te vinden.  Zodra de hond het voorwerp aanwijst, beloon je hem uitbundig.  De moeilijkheidsgraad kan vergroot worden door langere tijd tussen het laten vallen en het zoeken te laten, door het voorwerp naar de zijkant van het wandelpad te gooien of zelfs van het pad af of door meerdere voorwerpen te laten vallen.  Varieer ook het soort voorwerp dat je gebruikt. Let wel op: metalen en harde voorwerpen houden de geur niet zo goed vast als geweven stof of leer en je hond zal dan dichter bij het  voorwerp moeten komen om het te kunnen lokaliseren.
 

10) Een geurspoor in huis volgen

Houd je hond even uit de kamer waar je een geurspoor gaat leggen. Zet dan een geurspoor uit naar een verstopplaats waar je het snoepje achterlaat. Een geurspoor binnen kan je uitzetten door met de snoepjes over de vloer te wrijven, in een ononderbroken lijn. Houd de eerste keer het spoor kort, zodat je hond de bedoeling van het spelletje makkelijk kan achterhalen. Laat vervolgens je hond weer binnen en toon hem het begin van het spoor. Geef  het commando "zoek".
Naarmate je hond beter wordt in dit spelletje kan je langere sporen beginnen uitzetten en kan je de geur in een stippellijn aanbrengen in plaats van in een volle lijn, dus je laat dan telkens een paar centimeters vloer onbenut.


11) Snoepjes in huis zoeken (2)

Verstop buiten het zicht van je hond  enkele droge hondenkoekjes doorheen het huis: onder stoelen, onder kussens, naast dozen, op tafeltjes, ...
Laat daarna de hond weer binnen en begin rond te lopen alsof je op zoek bent naar iets. Moedig je hond aan door te vragen: "Waar is het dan? Waar is het naartoe? ZOEK!"
 Let op dat je de koekjes niet zelf toont aan de hond, maar breng hem in de buurt van de snoepjes en laat je hond de beloning vinden. Als je hond het koekje heeft gevonden prijs je hem uitbundig , waarna je opnieuw begint rond te wandelen. Je kan hier en daar ook een superbeloning verstoppen zoals een stuk kip of een gevulde kong.


12) Volg het spoor

Gebruik een lange lijn of een flexi met een vaste halsband voor deze oefening. Geef je hond het commando 'blijf' en toon een speeltje of een snoepje. Ga dan ongeveer 20 meter achteruit en sleep met je voeten over de grond om zoveel mogelijk geur achter te laten. Terwijl je dit doet houd je de beloning dicht bij de grond om de hond te laten zoeken op de grond. Plaats  de beloning achter aan het eind van het spoor en kom dan via dezelfde weg terug. Geef je hond vervolgens het commando "zoek" voor het snoepje" of "vind" voor het speeltje. Moedig je hond aan om te snuffelen op het spoor waar je hebt gewandeld, tot hij de beloning vindt. Om de oefening geleidelijk aan moeilijker te maken kan je het spoor langer maken, in verschillende richtingen lopen of volgens verschillende patronen lopen.

 13) Nieuwe trucjes leren

Een activiteit die de creativiteit van je hond verhoogt is het "nieuwe truc" spel. Het is een populair spel in clickertraining, omdat het je hond leert om zelfstandig te denken en met zijn eigen ideeën te komen over welk gedrag een beloning verdient. Het uitgangspunt is simpel: klik en beloon voor een nieuw gedrag aangeboden door uw hond, en negeer een reeds aangeboden gedrag.
Begin simpel. Het geringste nieuwe gedrag kan een traktatie opleveren. Plaats bijvoorbeeld een doos naast je hond. Geef telkens het commando "nieuwe truc" en click en beloon je hond voor het kijken naar de doos, voor het aanraken met een poot, voor het aanraken met zijn neus, om er rond te wandelen,  voor zowat elke vage interactie met de doos. Maar beloon nooit de zelfde actie tweemaal. Dus de eerste keer dat je hond de doos aanraakt met zijn neus verdient dit een beloning, maar de tweede keer niet. Zodra je hond het spel onder de knie heeft kan je het uitbreiden naar andere gedragingen.  Vrij snel zal je hond door je hele repertoire van trucs gaan en nieuwe gedragingen bedenken om de traktatie voor creatief denken te verdienen.


14) Zoek het speeltje 

Probeer dit spelletje wanneer je hond goed heeft geleerd om een spoor te volgen. Laat buiten een speeltje vallen zonder dat je hond dit ziet en blijft u een paar meter doorlopen. Stop en zeg dan "vind" om hem aan te moedigen om de route terug te vinden (de meeste honden zijn in staat om je geur te volgen, zelfs als ze niet precies weten welke richting je bent gegaan) totdat hij het speeltje vindt. Je kan aanvankelijk gebruikmaken van een lange lijn, zodat je de hond op het juiste spoor kunt houden. Na verloop van tijd maak je de afstand langer en maak je het voorwerp moeilijker te vinden. Gooi het voorwerp niet te ver weg van de plaats waar je hebt gelopen, anders zal je hond het niet kunnen terugvinden zonder jouw geur.

15) Sleutels en portefeuille terugvinden

Verlies je tijd door steeds weer te zoeken naar je sleutels of je portefeuille? Laat je hond je dan helpen en geef hem zo een kans om zijn eigen voer te verdienen.Dep je sleutels of portefeuille met een klein druppeltje essentiële olie – je moet zo weinig gebruiken dat je het niet eens merkt- en leer je hond om deze voorwerpen op commando terug te vinden op geur. Beloon succesvolle missies met een gevuld kauwspeeltje, dit heeft een positieve invloed of de snelheid en de betrouwbaarheid van het terugbrengen.

16) Speurspelletje met zakdoeken

Neem vier zakdoeken waarvan je er 2 een dag lang in je zak hebt gedragen.
Span een lijn op ooghoogte van de hond en hang de twee ‘geurloze’ en een van de ‘gedragen’ zakdoeken er aan met een wasknijper. Laat de hond aan de overgebleven zakdoek uit je broekzak ruiken en wijs hem op het waslijntje. Geef het commando "vind" en spoor de hond aan om aan de opgehangen zakdoeken te ruiken. Daarbij is het de bedoeling dat de hond de zakdoek die het meest naar jou ruikt, ‘aanwijst’.
Als je hond dit snapt (dus als hij een aantal keren achter elkaar de juiste zakdoek heeft aangewezen), kun je de zakdoeken ook op de grond onder drie identieke omgedraaide potjes verstoppen en ‘balletje-balletje’ spelen.

 

17) Koekje aan een koordje

Neem een droog hondenkoekje van groot formaat en bindt er een touwtje om. Hondenkoekjes in de vorm van een botje zijn hier erg handig voor.
Verstop het koekje onder een zetel of kast waar je hond niet bij kan. Toon je hond het touwtje en moedig hem aan om het touwtje vast te nemen en eraan te trekken.

18) Zoekspelletje met essentiële oliën

Benodigdheden:
- speelgoed
- een doos waar het speelgoed in past en enkele grotere dozen
- een klein doosje waar een wattenstaafje in past
-  drie flesjes essentiële oliën van geuren die de hond waarschijnlijk nog niet heeft ondervonden, zoals kruidnagel, anijs en berken, of zelfs een flesje vanille-extract kan werken
- wattenstaafjes
- een doos om de met geur beladen wattenstaafjes in te verbergen.

Locatie:
Je  kunt dit doen in een studio-appartement, in je achtertuin, in de auto of in een kantoorgebouw.

Zorg dat je hond eerst zijn speelgoed kan "vinden" in een doos. Uitbundige lof, het speelgoed en traktaties belonen de hond voor zijn inspanningen. Later verstop je het speelgoed in een doos onder andere lege dozen, en de hond wordt beloond voor het vinden van het vak dat zijn speelgoed verbergt. Zodra de hond verslaafd raakt aan het spel van "vinden" kan je een essentiële olie, zoals berk, anijs, of kruidnagel gebruiken. Een minuscule hoeveelheid van één van deze essentiële oliën wordt op een zeer klein wattenstaafje gedaan. De hond wordt beloond voor het snuiven van de container om zijn vondst aan te geven. Maak vervolgens de locaties steeds moeilijker.  Omdat je hond  leert om het spel te spelen, leer jij  hoe je van dichtbij je hond kan observeren, zodat je weet wanneer je hond de geur heeft gevonden. Houd de "vind" - tijd kort, niet meer dan een minuut of twee. Zorg ervoor dat de hond bij de doos kan komen, want zelfbeloning is belangrijk, en geef de hond een leuke onderbreking tussen 'vondsten' en houdt het tot 10 en niet meer dan 15 minuten in een dag.

19) Go wild and freeze

Begin met ronddansen en enthousiast doen tot je hond op gang komt. Na een minuut stop je ineens met bewegen. Vraag je hond te gaan zitten of liggen of gebruik een ander commando dat hij goed kent Op het moment hij het commando uitvoert begin je opnieuw rond te dansen. Stop op het moment dat je hond begint mee te doen, geef weer een commando en begin opnieuw gek te doen.
Varieer door telkens andere commando's te gebruiken en door de starttijd voor het spel langer te maken of korter.
"Go Wild en Freeze" is niet alleen leuk, het helpt je hond om zelfbeheersing te trainen als hij leert om te reageren op jouw signalen, zelfs wanneer hij opgewonden is  Geef duidelijk het einde van het spel aan door "oké" of iets dergelijks te zeggen en te gaan zitten met een boek. Als je telkens hetzelfde woordje gebruikt om het einde van het spel aan te duiden zal je hond ook leren wat het betekent.

bottom of page